Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2007 08:18 - Таласъмски хроники 7
Автор: raders Категория: Изкуство   
Прочетен: 701 Коментари: 1 Гласове:
0



 

 

След поредния гаф- оказва се , че е заспал в  сюблимния момент- даскал Дечо сериозно се замисля и  усеща , че има нещо гнило. Той си мълчи и се спотайва , но съмненията му дълго време се спират ту към един , ту към друг, докато накрая окончателно налучква истината . Групата на  моралистите е разкрита с една тънка уловка. В суматохата даскалът  разменя една вечер чашите и малко по-късно  Църната пада като дърво под масата и тутакси заспива.

Даскал Дечо носи в лабораторията в Пловдив  малко от виното и там уточняват , че се касае за наличие на приспивателно.

Заговорът е окончателно разкрит, заговорниците- също и даскалът  взема строги мерки.

Заедно с неговите доверени хора- Колю –гърбата и Славето, те скрояват страшно наказание.

Още същата вечер в кръчмата  заговорниците- самодоволни  от успехите и  притъпили всякаква бдителност , получават ответен удар. Той се състои от солидна доза  афродизиак, който им сипват в чашите. Резултатите са зашеметяващи.

Присъствуващите в кръчмата стават свидетели на неочаквано събитие: Моралистите –общо взето

мрачни индивиди- един по един получават  някакъв внезапен порив , зарязват пиенето и хукват навън като ощипани. Масата им набързо опустява. Свидетелите вдигат рамене  недоумяващо. Даскалът  и хората му също вдигат рамене. Събитията стават ясни чак на другия  ден.

Най- близо от групата потърпевши  живее Вътиша. Той връхлита в къщи и търси припряно жена си ,

но жена му е излязла някъде из махалата ; там е само тъщата , която трака с чиниите из кухнята.

Вътиша не се замисля нито за миг, хвърля се като башибозук  , търкулва тъщата като бъчва на пода  и я опъва стръвно , въпреки , че тя крещи и го блъска с тенджерата по главата . Когато дотичва жена му отвън и започва да го налага с някаква цепеница, той оставя тъщата и търкулва жената.

Веднага от гюрултията се събира цялата махала. Хващат го и го връзват отвън за крушата , а един

му изсипва на главата цяла кофа със студена вода . Той крещи и псува  всички по роднинска линия до девето коляно.

Вторият по ред – Църната дотичва запъхтян в къщи , но жена му е в  обора – дои кравата . Той няма време- направо връхлита в обора , търкулва я на земята върху кравешките лайна  и я пришпорва с бясно темпо – един път, два пъти, ..няколко пъти . Не я пуска да се прибере в къщи- такова чудо тя не помни от медения си месец. Накрая каталясва , заспива в лайната и тя побягва към къщи без дори да успее да доиздои кравата.

На другия ден комшийките я виждат  мете двора –весела и щастлива  и припява:”Полегнала ми й Тодора”. Но Църната цял месец след това не може да се свести .

От всички Кьосето е най зле , защото жена му е избягала при майка си , след като я набил преди няколко дена , дето много ходи на черква да се “причестява”. Той тича през нощта по улиците като пощръклял, но накрая нещо му просветва и  нахълтва в черквата. Там поп Дончо току що е приключил  с “причестяването” на  някаква булка , на която се вижда само голия задник  и вече  се огащва тананикайки: “Слава тебе, Господи!”, но като вижда Кьосето , връхлитащ с кръвясали очи , захвърля патрахила и побягва навън с космическа  скорост.

Кьосето вижда пред себе си само някакъв едър  бял задник –очевидно женски- но главата не се вижда .Главата е от другата страна на стената , заклещена в клюсата , но тя не е от значение- важно е останалото.

Кьосето се хвърля напред като нерез и продължава “причестяването” с невероятно темпо, въпреки, че от другата страна някакъв- сякаш познат женски глас пищи и вие. Много време след това той каталясва и забърсва морно чело, след което решава да види коя е “щастливката”.

Оказва се , че това е  собствената му жена  и той –вбесен- грабва един свещник, за да продължи

причестяването по друг начин. Но в това време от вън  нахлуват цялата група на мераклиите ,заедно с поп Дончо и му вземат свещника.

Малко по-късно семейната двойка –примирени и опростени – напускат черквата.

-           А я се чудим , оти тоа задник ми е познат – измърморва само Кьосето и подкарва булката си към къщи.

Къната не успява да стигне на време при жена си , тъй като  те живеят на края на селото . Пътем той съзира циганката Айша , която изхвърля в канавката  кофата с помията от прането , току  пред прага на колибата . Къната моментално “щраква” , че е забелязал  в кръчмата  Асан– мъжа и – пиян като мотика  с цяла компания цигани и решава да се пробва.

-           Айше ,ша давам на тебе един лев да правим оная работа. Асан  е много пиян– хич не го   чакай!

Айша се пазари моментално:

-           Ша даваш два лева.

Сделката е сключена и работата започва още там на място – под сайванта. Няма време , и няма къде другаде ,защото вътре децата спят.

Но, разбира се , както обикновено , се намира някакъв “Юда”, който прошепва нещо на булка Къньовица и тя хуква с тестени ръце  към местопроизшествието. И хваща “темпераментния” си

съпруг там под сайванта с Айшето на калъп. Но Къната , който между другото ,е доста надарен , е набрал инерция и не може да спре. Булка Къньовица го дърпа отзад за ризата и крещи:

-           Хайде ,бре мръсник, ставай да си ходиме !

-           Чакай малко , мъри!- отговаря троснато  той и продължава да набира скорост.

Отдолу Айшето вие като хиена , та чак разлайва махленските кучета.

 

Юнаците погаждат куркапан и на местния партиен  лидер- Наката .

Наката е  хитър селянин от породата на  Андрешковците , но достатъчно прост , за да послужи за посмешище и те се възползуват от това му качество. Присламчил се при  комунистите, заради изгодата, която  му предоставя партийният билет, после го издигат и за секретар на групата, естествено поради липса на по –свестен . Къде да го намерят.

И понеже предстояло някакво важно партийно мероприятие на актива в село Мамульово, с присъствието на много  важни гости от окръжния център, а също и съветски гости, Наката развива трескава дейност за подготовката на събранието. Историята е достатъчно банална.

Цялото село е обкичено с плакати , лозунги , червени знамена ,а в новата зала- още плакати , знамена и  портрети на  партийни и държавни вождове. По стените се мъдрят образите на  Маркс, Енгелс, Ленин ,Сталин , Георги Димитров и др. Но някакъв зевзек е пробутал  между множеството портрети  на комунистически  вождове и  портрета на Чърчил  в типична поза- с пурата , а отдолу- с надпис – Мао Цзе Дун.

Наката ,поради блажената си простота, изобщо не усетил номера  и окачил портрета на Чърчил на видно място между  портретите на комунистическите корифеи.

Събранието започва по живо, по здраво и отначало никой не забелязва провокацията.

Другарите произнасят речи , заклеймяват врага, скандират , ръкопляскат , но случайно- вече към края на събранието , някакъв съветски другар , вероятно все още трезвен /какво велико чудо/ прозявайки се , вдига поглед към портретите , които са наредени отсреща и се облещва.

След него ,като по даден знак, всички вдигат глави и се облещват , а някои, които не схващат за какво става въпрос, се озъртат неспокойно. Настава тишина.

-     Ну!- изревава накрая  съвеския другар  и скача от мястото си , сочейки назидателно с пръст нагоре към портретите- Что  это !

-           Враг!- извиква другият  до него – хърбав руснак с нескопосан костюм и вратовръзка- Этот враг!

-           Империалист!- прибавя трети.

Започва паника. Всички крещят и негодуват.

Наката загрява накрая за какво става въпрос и става жълт зелен. Той се опитва да свали фаталния портрет с дръжката на метлата , но той е високо , куката е здрава и Чърчил сякаш се надсмива над опитите на селския вожд да го свали от стената.  Наката прави няколко  подскока с метлата , за да

достигне портрета , спъва се и пада. Накрая хуква навън ,за да търси стълбата , но както обикновено се случва по нашенско, нищо не е на мястото си – стълбата също липсва.  Накрая идва бай Стоян – училищния прислужник- със стълба и свалят Чърчил от стената.

За назидание портретът е стъпкан и разкъсан  от разярените  партийци , които по този начин  си отмъщават на империализма.

Но това никак не помага на  Наката.

Накрая вождът от градското ръководство възстановява реда:

-       Другари – извиква той патетично от трибуната – ето още един пример за наглостта на империализма. Да бъдем бдителни! В нашите редици се е промъкнал враг !

И той посочва недвусмислено с пръст  към Наката , който от жълт зелен става пепеляв от страх.

-           У-у!- вият от гняв партийците и аха да го разкъсат.

-           Но, другари, аз не знаех – не съм виновен – кълне се и се тюхка Наката.-Друг е виновен. Аз съм верен на партията…

Това  не ги разколебава . Всички са категорични :”Враг!”

След малко идват  милиционери и го подкарват на някъде. Връщат го след няколко дена подут от

бой. С политическата му кариера е приключено

 

 

 Около “Великден”, когато калта в Мамульово малко е понамаляла  , възникват няколко трудни проблема. Първият е , че бикът Гочо  скъсал синджира  и изтумбил циганката Алтъна , защото имала неблагоразумието да се размахва  из двора с червени шалвари, след което кмет Пейчо го застрелял, въпреки протестите на неколцина селяни.

-           Заради една циганка не си струва да се хаби хайвана – аргументират се те – Бикташа ще си намери друга.

Но така или иначе белята е станала , бикът е разфасован и изяден , а друг расов бик трудно се намира  и селяните се принуждават на първо време  да си карат кравите чак в Геренто , но тамошния бик Пенчо е твърде мързелив и често намират на вратата бележка:

“ Днеска Пенчо не ебе” – от бикаря.

Бикарят , разбира се ,е в кръчмата и се е натряскал до козирката.

Както се и очаква , Бикташа по-лесно си намира жена. След няколко дена той довежда от Съкърово друга циганка –Зюмбюла, барабар с пет шест дребни циганета. Тя избягала от мъжа си ,защото онзи много я биел.

Това , естествено , не е утеха за селяните , чиито крави виждат зор без бик.

Накрая докарват някакъв уж расов бик  чак от СССР , от елитен  Съветски колхоз. Кмет Пейчо обяснява на селяните , че бикът, понеже е Съветски, много обича червения цвят, поради което новата булка Зюмбюла  може спокойно да развява червените си шалвари. И ,за да потвърди , че е така ,прави демонстрация – размахва едно червено знаме току под носа на расовия бик, когото набързо кръщават Сталин в чест на българо съветската дружба. Бикът изобщо не реагира на червеното знаме ; кротко си скубе от току що наболата по земята млада тревица и всички са във възторг, а най много- кметът.

-           Аз ви разправям- репчи се той – че ще ви докарам хубав  Съветски бик.

-           Ашколсун!- викат селяните- Машалла!

Отвън на улицата са се наредили няколко крави и чакат реда си. Вкарват първата крава в двора

Но за всеобща покруса  бикът Сталин изобщо не вдига глава . Спокойно си щави зелената тревичка и хич не обръща внимание на “бленуващата  невеста”.

Вкарват втора крава- същата работа. Бикът продължава  да си пасе. Вкарват трета –никаква реакция.

Кравите гледат тъжно.

-           Язък, язък !-викат селяните- Тоа бик гаче е скопен.

Усмивките по лицата им помръкват. Кмет Пейчо се чеше по врата..

Минава дядо Събо и също се чеше по врата.

-           Пейчо, аз имам идея – казва сериозно той.

-           Каква идея – троснато гълчи кметът.

-           Извикайте попа!-Предлагам тоа бик да го прекръстим  от Сталин на Хитлер, щото иначе няма да ти стиска да го  заколиш…

Другият сериозен проблем е , че откакто свалиха Наката от партийния пост, селската група комунисти осиротя без  водач. Те умуват , оглеждат се , ослушват се и чакат  някой от горе да им посочи името на кандидата, защото всеки от тях като по правило счита себе си за  най-достоен.  Пред местния клуб винаги има група загрижени партийни другари , които се гледат един- друг изпитателно  ,пушат цигари и мълчат.

Минава дядо Събо и  ги пита :

-           Какви пак “велики дела” кроите ,бе другари?

-           Ще избираме секретар – отговаря някой от групата.

-           Аз предлагам- спира се при тях дядо Събо – да изберете Шанко- улавия циганин. Тъй де- ние скоро ще измрем , вие ще забегнете към града, а Шанко ще остане тук да носи червеното знаме.- мъдро заключава старецът.

Така и става  впоследствие…

Следващият сериозен проблем е , че баш срещу  Великден, насред” разпети  петък” умира дядо Маню –хърбата - почетен председател на клуба на коцкарите.

Цялата група го изпраща  по последния му път. Погребението е величествено. Поп Дончо е изпаднал във вдъхновение  и съвсем убедително във своите псалми  свързва разпятието Христово

със смъртта на дядо Маню, който цял живот е бил “мъченик” и като нищо “ може да възкръсне “.

Колко му е.

 

След погребението  членовете на клуба се събират в кръчмата . Канят и поп Дончо, който приема благосклонно. Става ясно , че те също като комунистите, са изправени пред необходимостта да избират нов водач. Но за разлика от тях не чакат нареждане  “от горе”.

Събранието е кратко и делово, а разпивката –много по-дълга и тържествена. Секретарят- даскал Дечо открива събранието с няколко думи:

-           Предлагам да приемем поп Дончо в нашите редици – казва той – всички знаем колко добри дела е  свършил човека. В това село има множество щастливи жени  и множество хубави деца , които не биха  се появили на тоя свят без негово съдействие.

Предложението се приема единодушно. Вместо да вдигат ръце, членовете вдигат чаши  и казват:

“Наздраве и да е хаирлия!”

Секретарят продължава:

-           Тъй като нашият водач, блаженопочившият  дядо Маню- вечна му памет- отиде в царството небесно, ние трябва да изберем друг председател  .  Предлагам това да бъде новият член на  клуба- поп Дончо ,заради неговите трайни  заслуги към Бога и към обществото. Има ли други предложения?

Предложен е още  Кирчо- фурнаджията, заради неговите заслуги в укрепването на българо циганската дружба, предложен е и Славето Процедурата е абсолютно демократична , за разлика от комунистическите избори , където решенията се вземат някъде другаде.

На балотажа се налага поп Дончо. Той печели с два  гласа повече от другия кандидат.

Така групата придобива следния вид:

Председател- поп Дончо, секретар даскал Дечо, членове : Кирето албиноса,  Колю гърбата, Пенчо кривия, Калчо  куция, Славето чалнатия, освен това- Сандето македончето, щърбата , шапшала , рамока…Доклади няма ,няма решения и директиви. Заслугите се прикриват, но се знаят.

Интимните тайни имат публичен характер. Ако съществува все пак нещо неизвестно от интимно естество , то  става повод за диспут и размишления.

-           Чини ми се ,че онази булка  Нейка  Ивановата – подхваща Колю гърбата – май гаче  напоследък

също  се е подула. А разправяха , че била ялова…

-           Ами да му е хаирлия на Иван!- обажда се Славето – Десетина години нямат деца  и той се пропи от мъка горкият.

-           Абе, то е така- потвърждава  Сандето – ама я мислим, дека не е то това  Иванова работа. Он досега нищо не е направил, та отсега ли- пиян- залян?

-           Ами чия ще да е тогава?

Членовете на клуба се вторачват подозрително един в друг. Даскал Дечо туря ръка на сърцето .

-           Не е моя работа , братя.

Поп Дончо също туря ръка на сърцето .

-           Не е и моя.

-           И моя не е …

-           И моя.

Оказва се , че никой от клуба не е свършил работата.

-           Ами чия ще да е ?

Всички вдигат рамене. Тогава поп Дончо прави светия кръст и произнася философски:

-           Тайнствени са делата господни , братя. Не сме само ние – има още някой…

Другите потвърждават:

-           Има още някой!

 

 

Случват се и други весели истории. Поп Дончо понякога ходи на гости на вдовицата Тодорка, за да я утешава и да и вдъхва вяра в царството небесно. В резултат на което се ражда прекрасно дете –момиченце. Детето расло , порасло и станало на пет- шест години .  Поп Дончо продължава да  прескача натам и носи подаръци на  детето , което с основание много го обича. Веднъж момиченцето го посреща с особено внимание.

-           Дядо попе, -казва то – мама ще се върне след малко , пък баба спи оттатък, ама аз съм ти приготвила голям и хубав гювеч.

Като чува  за гювеч , на поп Дончо му светват очите. Той не е изтрезнявал от снощи , но е на принципа “клин- клин избива”.

-           Какъв гювеч , чадо?- диви се той и гали детето по главичката .

Малката отива в кухнята и носи от там  едно калайдисано бакърче  с  гранатово- червено вино.

-           Ох на дядааа !- възкликва поп Дончо и  грабва бакърчето . Следват няколко яки гълтока , и още няколко , и още няколко… За нула време бакърчето е пресушено . Виното е разкошно и поп Дончо мляска  от удоволствие.

-           Дядо попе , искаш ли още ?– чурулика малката – То това вино е много старо и никой не го пие , защото дядо намерил в джибрите един удавен плъх .

-           А-а ,така ли, чаденце ,–  блещи се  натъжено  поп Дончо и въздиша – нищо , щом не е намерил кучето вътре , значи всичко е наред . Я напълни едно дамаджанче  от това вино  , пък каквото  е рекъл господ.

Поп Дончо си взема дамаджанчето и си заминава . Същата вечер черпи компанията и всички са във възторг.  Такова хубаво вино не са пили скоро.

-           Попе, я разкрий тайната , бе човек, -молят му се те – каква е технологията?

Той мълчи , сумти , чеши се и накрая не издържа- обяснява  им “целия технологичен процес”.

Няколко секунди те са като втресени , после  почват да се хилят. Митата съобщава въодушевено:

-   Абе знаете ли – то не е чак толкова сложно.“Материал“ има доста- мазето ми е пълно с   плъхове .

Наскоро след този случай, баш по Тодоров ден след магарешката кушия /поради липса на коне/, цялата юнашка дружина се изсипва на гости на вдовицата Тодорка и бъчвата с “оригиналното червено вино” е напълно пресушена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. furiika - Ахахахахахахахааааа!
14.08.2007 20:08
Не! Как ти идват такива бе, човек! Падам си от майтап! :):):):):)
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: raders
Категория: Поезия
Прочетен: 929357
Постинги: 372
Коментари: 1154
Гласове: 4076
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930